Goniec Rumski: Tak pracują piekarze
Z perspektywy codziennego klienta to tylko jedno pomieszczenie; sklep, w którym od godziny 6 rano można dostać pachnące pieczywo. Z perspektywy historii - rodzinna firma, której początki sięgają pierwszej połowy lat 30. XX wieku, o ile nawet nie dalej, a więc czasu, gdy Rumia, podobnie jak Zagórze, była wsią...
Jacek, piekarz, od 18 pracujący "U Skierki": - Nocki to kwestia przyzwyczajenia. ciężkie to są zmiany. Ledwo się przyzwyczaisz do nocek, a już idziesz na rano. Ale sama praca nie jest zła.
Gdy kończy pracę przed godziną 3 mija się z kierowcami, którzy zaczynają wówczas układać sobie towar. Pierwsze bułki, te które już wcześniej wyszły z pieca, pojadą dla stoczniowców. Mają charakterystyczne zawijasy, jakich osoba bez doświadczenia nie zrobi tak łatwo. O ile zrobi w ogóle...
Goniec Rumski: Tak pracują piekarze - reportaż w dzisiejszy tygodniku (18 lipca) na stronach 8 i 9
Pensja minimalna 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?