MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie możesz zjeść lody w Pabianicach? Znajdź wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Pabianicach
Polecane lodziarnie w Pabianicach WS Studio
Zobacz, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Pabianicach. Niewątpliwie wszyscy kojarzą lody z wakacjami. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się najlepszym sposobem na ochłodę. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Pabianicach.

Spis treści

Lodziarnie w Pabianicach

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Pabianicach

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Pabianicach? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Pabianicach?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy poprosić o polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Dlatego też ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety albo lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają podobne walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lodziarnie w dawnej Polsce?

W czasach po II wojnie światowej lody produkowano w Polsce na większą skalę, a ich konsumpcja stała się popularna. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z lodem i solą. Nakładali je łyżkami na wafle lub andruty. Smaki, jakie oferowali wówczas lodziarze prezentowały się skromnie. Głównie były to lody śmietankowe, mleczne, a w sezonie także truskawkowe, czekoladowe albo z dodatkiem świeżych owoców. Z biegiem czasu powstawały nowe smaki, a ich produkcja rosła w siłę. Podawano je w waflowych pucharkach, pojawiły się także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Fakty i mity o ogórku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pabianice.naszemiasto.pl Nasze Miasto