Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI:...
fot. Wikimedia Commons

Najsmaczniejsze polskie zupy domowe. Proste, smaczne i pożywne. Przepisy na tradycyjne polskie zupy. Rosół, barszcz, pomidorowa

BOTWINKA

SKŁADNIKI:

- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego - wedle upodobania,
- 1 pęczek botwinki wraz z buraczkami,
- 500 g ziemniaków np. młodych,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 5 łyżek śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów,
- pół pęczka koperku,
- 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu,
- sól do smaku,

WYKONANIE:

Bulion musi być gorący. Liście i buraczki dokładnie umyj i rozdziel. Liście posiekaj, a buraczki pokrój w kostkę lub plasterki. Możesz je też zetrzeć na tarce. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je w garnku na oliwie, a następnie dodaj bulion. Ugotuj ziemniaki do miękkości. W połowie gotowania dodaj buraczki. Potem dodaj posiekane liście i łodygi i gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj sok z cytryny, śmietankę i posiekany koperek.

Możesz też przygotować zupę bez ziemniaków i ugotować je oddzielnie.

Smacznego!

Zobacz również

Takie gwarancje bezpieczeństwa chce dać Ukrainie UE

NOWE
Takie gwarancje bezpieczeństwa chce dać Ukrainie UE

Zanieczyszczony potok wpływający do Dłubni. Strażacy wykryli źródło problemu

Zanieczyszczony potok wpływający do Dłubni. Strażacy wykryli źródło problemu

Polecamy

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów