Piekarnia U Skierki, Rumia: Kandydat w plebiscycie Smakosz 2013
Niektórzy śmieją się z piekarni "U Skierki". A to dlatego, że niezależnie od tego, czy jest słońce czy deszcz to pod piekarnią stoi kolejka. Co jest takiego w tym chlebie?
Damian Skierka, właścicielem piekarni "U Skierki": - Naszym wyróżnikiem są tradycyjne receptury na naturalne wypieki. Takim sercem produktów jest naturalny zakwas, który codziennie wyprowadzany. Właśnie na tej bazie większość pieczywa jest przygotowywana.
Efekt uboczny jest taki, że popołudniu chleba już brakuje...
U Skierki: - Tak, często zdarza się, że we wczesnych godzinach popołudniowych wszystko jest już wyprzedane.
Państwa piekarnia to rodzinna tradycja. Jak długo "U Skierki" działa już na rynku?
U Skierki: - Piekarnia powstała 1934 roku. Patrząc wstecz na swoją rodzinę mogę powiedzieć, że przeżyliśmy okupację niemiecką, potem lata komunizmu i teraz działamy dalej. To jest osiemdziesiąt lat historii. A ja prowadzę piekarnię od kilku lat. Przejąłem ją po ojcu, który wcześniej się tym zajmował.
Znajdziesz nas także na Facebook'u: Smakosz Rumia - kliknij Lubię to
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?