MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CZERNINA KASZUBSKA / Czôrnina...
fot. arch.

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

CZERNINA KASZUBSKA / Czôrnina

Zupa z widocznymi suszonymi owocami, gotowanymi warzywami i kawałkami mięsa. Smak: Słodko-kwaśny, aromat owocowo-mięsny.

Znana  również jako "Czarna polewka". Według "Bedekera Kaszubskiego": "Czôrninę sporządza się z krwi gęsi, kaczki lub indyka z dodatkiem suszonych grzybów, owoców, gęsich podrobów, marchwi, włoszczyzny, soli, octu i do smaku cukru. Osobno gotuje się ziemniaki, które się podaje na talerzykach".

Zobacz również

Nadchodzi bardzo ciepły weekend. Później zrobi się wręcz gorąco!

Nadchodzi bardzo ciepły weekend. Później zrobi się wręcz gorąco!

Żywa Biblioteka w Sosnowcu. Poznaj wyjątkowych ludzi

Żywa Biblioteka w Sosnowcu. Poznaj wyjątkowych ludzi

Polecamy

Policjanci apelują do kierowców i motocyklistów, aby ci uważali na siebie

Policjanci apelują do kierowców i motocyklistów, aby ci uważali na siebie

Żeglarstwo, Maja Dziarnowska z rekomendacją na igrzyska

Żeglarstwo, Maja Dziarnowska z rekomendacją na igrzyska

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy