Konkurs Weki z Pomorskiej Spiżarni ogłoszony został Zarząd Województwa Pomorskiego. Rozgrywany był w 3 kategoriach: produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mieszany. Do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego wpłynęło 39 zgłoszeń, w tym: 26 w kategorii produktów roślinnych, 5 – pochodzenia zwierzęcego i 8 – mieszanych. Wśród zgłoszonych produktów były: dżemy i konfitury z owoców, soki i syropy, sałatki warzywne, oleje tłoczone z nasion z rzepaku, lnu, pasztety, kiełbasy, jogurty, gulasze i bigosy.
Oceny produktów dokonała, powołana przez marszałka województwa pomorskiego, komisja konkursowa pod przewodnictwem szefa kuchni Piotra Domańskiego. Komisja oceniała smak, zapach i wygląd przetworów, a także ogólna prezentacja produktu.
– Dodatkowe punkty można było zdobyć np. za niepowtarzalną recepturę, specjalny sposób obróbki, jak również posiadane przez wytwórcę certyfikaty np. ekologiczne – tłumaczyła dla portalu pomorskie.eu Aneta Gajger, zastępca dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP.
Warto podkreślić, że produkty musiały być wytwarzane w sposób niemasowy, tzn. musiały być zawekowanie i w minimum 50 proc. przygotowane ze składników z własnego gospodarstwa. Chodziło też o przygotowanie ich zgodnie z przepisami bezpieczeństwa żywności. Natomiast data przydatności do spożycia musiała być nie krótsza niż 10 dni od dostarczenia produktu komisji konkursowej.
Produkty z powiatu wejherowskiego "rozbiły bank"
We wszystkich kategoriach zwyciężyły produkty z naszego powiatu. Przez komisję docenione zostały gulasz myśliwski, wypasiony jogurt naturalny oraz żurawina ucierana na surowo.
Produkty pochodzenia roślinnego:
- żurawina ucierana na surowo – Gospodarstwo Rolne, Małgorzata Siłakowska, Chrzanowo, powiat wejherowski
- ekologiczny olej rydzowy – Gospodarstwo Rolne, Aneta i Jarosław Kułynycz, Koczała powiat człuchowski
- ogórki królewskie – Markowe Przetwory, Mariusz Śledź, Małe Walichnowy, powiat tczewski
Produkty pochodzenia zwierzęcego:
- wypasiony jogurt naturalny – Wypas u Tośka, Bartosz Krauze, Barłomino, powiat wejherowski
- kiełbasa myśliwska w słoiku – Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Strzechą, Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski
- zrazy wołowe – Gospodarstwo Rolne, Karolina i Mariusz Mierzejewscy, Chmielno, powiat kartuski
Produkty mieszane:
- gulasz myśliwski – Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Strzechą, Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski
- miód z pokrzywą – Kaszubskie Zioła, Bożena Ogar-Ekiert, Łąkie, powiat bytowski
- miód z czarną porzeczką – Miodolandia ,Mateusz Browarczyk, Stanisławowo, powiat gdański
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?