KGW w Łomnicy działa od 1960 r. koło liczy 35 osób i w dalszym ciągu bierzemy czynny udział w życiu wsi w organizowaniu różnych spotkań okolicznościowych. Święta wielkanocne to czas spędzony przy wspólnym stole z rodziną, na którym nie może zabraknąć mięsiwa z dodatkiem ulubionych sosów. Specjalnością pań jest schab w ziołowej zalewie podawany na zimno z dowolnie wybranymi sosami.
Schab w ziołowej zalewie
Składniki:
2 kg schabu,
2 l wody,
4-5 ziarenek jałowca,
łyżka tymianku,
łyżka bazylii,
2-3 ząbków czosnku - może być więcej,
½ szklanki majeranku,
1/3 szklanki soli.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem zagotować i pozostawić do wystudzenia. Do ostudzonej zalewy włożyć przygotowany surowy schab i zagotować. Po zagotowaniu na bardzo małym ogniu, gotować wszystko jeszcze przez 45 minut. Następnie odstawić i pozostawić wszystko razem do całkowitego wystudzenia. Po wyjęciu schabu można go kroić w dowolnie grube plastry do chleba lub jako zakąskę , można też podawać z dowolnie wybranymi sosami.
Zobacz także:
Pieczemy mazurki
Przepis na wielkanocny żurek
schab
pascha
karkówka
sałatka jarzynowa
chleb ziołowy
Schab w ziołowej zalewie
Koła Gospodyń Wiejskich prezentują potrawy wielkanocne
Źródło:gloswielkopolski.pl
Polub nas na fb
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?