Smakosz Rumia: Piekarnia Pszenna/Woźniak

Monika Gawęda
Smakosz Rumia: Piekarnia Pszenna/Woźniak
Smakosz Rumia: Piekarnia Pszenna/Woźniak
Smakosz Rumia: Przedstawiamy zdobywcę drugiego i trzeciego miejsca w naszym plebiscycie Smakosz. W kategorii Najlepsza Piekarnia rumianie docenili rodzinną piekarnię Pszenna/Woźniak.

Zobacz też: Plebiscyt Smakosz Rumia

Smakosz Rumia: Piekarnia Pszenna/Woźniak

Dla tej piekarni plebiscyt był wyjątkowy. Udział w nim brały bowiem trzy sklepy firmowe należące do piekarni Pszenna/Woźniak: punkt przy ulicy Chylońskiej 10, Dąbrowskiego 20 oraz przy ulicy Robotniczej 29. Drugie miejsce w plebiscycie Smakosz Rumia, zdecydowanie wyprzedzając pozostałe miejsca zajął ten ostatni punkt. To bardzo ciekawe, że głosy oddane na pieczywo wypiekane w tej samej piekarni tak bardzo się różniły. Nasz plebiscyt był jednak konkursem wyróżniającym konkretny punkt, a tu sklep na ul. Robotniczej okazał się bezkonkurencyjny. Dlaczego tak się stało? Na pewno wpływ na wyniki głosowania ma obsługa sprzedająca pieczywo.

Wchodząc do środka wchodzimy tak naprawdę do piekarni, widzimy jak pieczywo jest pakowane i przygotowywane do transportu. W pomieszczeniu jest ciepło i pachnie świeżym pieczywem - jak w starych piekarniach. Tu chleb można kupić naprawdę prosto z pieca, a o to czy będą jeszcze świeże bułeczki zapytać piekarza, a nie ekspedientkę za ladą.

Smakosz Rumia: - Ludzie szukają teraz chleba o tradycyjnym smaku. Zresztą dmuchanych bułek też nikt u nas nie dostanie. A są miejsca, gdzie coś takiego zdarza się sprzedawać - przyznaje Iwona Woźniak.

Smakosz Rumia: Piekarnia Pszenna/Woźniak

Sklep Firmowy przy ulicy Robotniczej jest otwarty tylko rano: od godziny szóstej do dziewiątej. Dzięki temu sprzedawane tutaj pieczywo to naprawdę tylko ciepłe bochenki. To wszystko specjalnie dla tych klientów, którzy chcą chleba prosto z pieca. Później wypiekane produkty można kupić w pozostałych punktach.

- Nie jesteśmy dużą firmą, ale małą piekarnią, która działa według określonych zasad - mówi współwłaścicielka Iwona Woźniak. - Pieczemy chleb w piecu kaflowym, nie używamy chemicznych dodatków. Często w piekarniach są blaszane piece. U nas jest kaflowy, a więc chemia tutaj nie pomoże. Nasz chleb jest pieczony na zakwasie - opowiada Iwona Woźniak.

Piekarnia startująca w Plebiscycie Smakosz Rumia jest firmą rodzinną działającą w Rumi od kilkudziesięciu lat. Powstała w 1991 roku.

W tym roku czekają nas dynamiczne zmiany na rynku pracy

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3