MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Kujawiak Kowal mistrzem 5. ligi kujawsko-pomorskiej. Zdjęcia z meczu Lubienianką

Kujawiak Kowal mistrzem 5. ligi kujawsko-pomorskiej. Zdjęcia z meczu Lubienianką

Jarmark Świętojański 2024 we Wrocławiu rozpoczął swoją działalność. Będą konkursy!

Jarmark Świętojański 2024 we Wrocławiu rozpoczął swoją działalność. Będą konkursy!

Polecamy

Najfajniejsze parki rozrywki Europy na wakacje z dziećmi. Ile kosztują tanie loty?

Najfajniejsze parki rozrywki Europy na wakacje z dziećmi. Ile kosztują tanie loty?

Tego nie dawaj psu! Zjedzenie tych produktów może mieć katastrofalne skutki

Tego nie dawaj psu! Zjedzenie tych produktów może mieć katastrofalne skutki

Młodzi ludzie nie chcą pracować w szkole. Jest pomysł, jak to zmienić

Młodzi ludzie nie chcą pracować w szkole. Jest pomysł, jak to zmienić