Tematem tegorocznej edycji konkursu kulinarnego była tradycyjna kuchnia polska. Jury w składzie: Maria Pietrowska – restauracja Oranżeria La Bella Wejherowo oraz Sebastian Cichy – restauracja Konci- Bolszewo oceniali potrawy przygotowane przez dwuosobowe zespoły.
Drużyny (VIP plus uczeń) wyłonione w drodze losowania musiały wykazać się nie tylko kunsztem kulinarnym, ale także kreatywnością, pomysłowością i oryginalnością.
W 2022 roku obecnością Powiatowy Zespół Szkół nr 3 przy ul. Budowlanych w Wejherowie zaszczyciło 11 gości. Wśród nich byli:
- Bożena Piotrowska – Dom Pomocy Społecznej w Wejherowie
- Wacław Wachnik – PORTA S.A. w Bolszewie
- Jacek Niewęgłowski - Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Wejherowie
- Katarzyna Kocbuch – Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
- Małgorzata Woźniak – Powiatowy Zespół Kształcenia Specjalnego w Wejherowie
- Daria Kapicka – Nagaba – Komenda Powiatowa Policji w Wejherowie
- Artur Kołodziejski – Areszt Śledczy w Wejherowie
- Przemysław Kiedrowski – Wójt Gminy Wejherowo
- Jacek Thiel – Wicestarosta Powiatu Wejherowskiego
- Piotr Sadowski – King Oscar w Gniewinie
- Justyna Nowosielska – Powiatowy Zespół Szkół nr 3 w Wejherowie.
- Zdecydowanie wole konsumować już przygotowane potrawy. Moja żona jest świetną kucharką i obojętnie jakbym się starał to jej nie dorównam - śmieje się Przemysław Kiedrowski, wójt gminy Wejherowo, który dodaje: - W kuchni nie zginę. Czasami są sytuację, w których to ja muszę coś przygotować i jakoś sobie radzę. W wydarzeniu brałem udział po raz pierwszy. Ciekawa formuła połączenia w pary młodzieży z dorosłymi. Miła atmosfera i wymiana poglądów z przyszłymi młodymi kucharzami - podkreśla w rozmowie z Wejherowo Nasze Miasto wójt.
Swoimi kulinarnymi umiejętnościami w PZS nr 3 pochwalił się też wicestarosta wejherowski Jacek Thiel. Jak przyznał na łamach naszych mediów "gotowanie sprawia mu przyjemność".
- Kuchnia tradycyjna jest niezwykle bogata, a do najpopularniejszych polskich potraw należą m.in. żurek, rosół, pierogi, gołąbki, kotlet mielony i schabowy. Ja wybrałem ten ostatni, a wraz z zapiekanymi w majeranku ziemniakami oraz z duszonymi buraczkami z cukinią przygotowaliśmy całkiem smaczne danie. Oprócz kuchni tradycyjnej lubię kuchnię włoską z makaronami, pomidorami, pizzą i tiramisu na czele - mówi Jacek Thiel.
Jak podkreśla wicestarosta "konkurs jest przede wszystkim znakomitą formą promocji powiatowej szkoły z gastronomicznymi kierunkami kształcenia".
- Podczas imprezy młodzież ma możliwość publicznie zaprezentować nabyte umiejętności kulinarne, a pracodawcy czyli szefowie kuchni znanych restauracji z naszego regionu mogą ich ocenić i doradzić. Pomysł znakomity, daje również szansę osobom publicznym stanąć w kulinarnych szrankach - zauważa wicestarosta.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?