Pomidory oraz owoce były tematem przewodnim warsztatów kulinarnych, które zorganizowana w Szkole Podstawowej nr 6 w Rumi. Zajęcia poprowadził Michał Turek z Fundacji PLASTER, który zdradził uczestnikom sekrety kulinarne - czym jest proszek karobowy, skąd pochodzą pomidory, jak prawidłowo trzymać nóż, kiedy ananas jest dojrzały i czym jest młotkowany pieprz. Uczestnicy mogli także sami przekonać się o tym, że wspólne przygotowanie sałatek owocowej i pomidorowej może być wspaniałą przygodą zacieśniającą relacje rodzinne.
Rodzice wraz z dziećmi mieli możliwość przygotować koktajli bananowo-karobowy na mleku bez laktozy. Niespodzianką był kolor napoju, który był do wybory przez dzieci. Pan Michał Turek do tego użył w 100 proc. naturalnych barwników.
- Uczestnicy warsztatów mieli możliwość rozsmakować się w owocowej bombie witaminowej doprawionej odrobiną miodu, którą sami przygotowali. Chcąc zachęcić dzieci do jedzenia warzyw samodzielnie wykonały sałatkę z kilku gatunków pomidorów i mozzarelli. Przy tej okazji "mali kucharze" poznali wygląd, smak i zapach składników użytych do jej wykonania. Sałatki były bardzo smaczne - relacjonuje rumska SP nr 6.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?